Jakten på vatten – bönder förlorar mot städer

Tänk er att det går åt ca 14 ton vatten att göra 1 ton stål som kan säljas för omkring $560. Samtidigt går det åt ungefär 1000 ton vatten för att odla 1 ton vete som säljs för nära $200. (2008)

Vem vinner den matchen i ett land med växande ekonomi och fokus på att skapa jobb? Inte är det bönderna i alla fall.

Ett tydligt exempel är Aralsjön som många vet minskar i storlek och det fort. Redan 1960 såddes de första fröna till detta när styrande i Moskva beslöt att använda floderna Syr Darya och Amu Darya till bevattning av stora bomullsplanteringar för landets textilindustri. Vid den tiden strömmade 65 miljarder kubikmeter vatten ut i Aralsjön varje år. 2008 var flödet nere på 1,5 miljarder kubikmeter.

North Aral Sea 2000 and 2011” by SibomOwn work, снимки NASA [1],[2]. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.
Aralsjön har minskat i storlek i takt med att vattenavledningen uppströms har ökat och med minskad storlek och vattenmängd har saltkoncentrationen ökat. Det har lett till att all(?) fisk har dött och den tidigare fiskindustrin som producerade 50000 ton fisk- och skaldjur årligen helt har upphört.

Sen flera år tillbaka blåser vindarna över den torra havsbottnen och sprider salthaltig jord över närliggande åkermark och gör den mindre produktiv.

Så frågan är hur vi ger vatten till alla när bönderna ständigt förlorar mot städerna? Vad händer när ett land inte längre kan säkerställa vattentillgången till sina bönder och städer? Vad händer då länder uppströms tar allt vatten för de nedströms, hur stor är risken för krig?

Uppdatering:
Amu Darya går delvis genom det som idag är Uzbekistan och bomullsproduktionen fortsätter precis som under Sovjettiden, men enligt uppgift under slavliknande förhållanden. https://www.facebook.com/Inhabitat/posts/10153059701547056

[iframe width=”537″ height=”302″ src=”https://www.youtube.com/embed/uZMU4AfoXX8″ frameborder=”0″ allowfullscreen>]

Källa: Plan B 3.0 – Lester R Brown (Earth Policy Institute)


Featured image: By Arian Zwegers (Moynaq, Aral Sea  Uploaded by russavia) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.