Liberalerna i Hylte röstar mot på lösa grunder

I torsdags tog fullmäktige i Hylte upp frågan om en reviderad vindkraftsplan. Liberalerna röstade mot och förklarar sig genom Niclas Erlandsson.

Ett starkt argument var att de, trots kärnkraftsvänligheten, vill se att Sveriges produktion av elektricitet ska vara koldioxidfri, och det uppnås genom en kombination med vindkraft. Här kan jag inte mer än hålla med, men att använda regeringens mål – att öka vindkraftsproduktionen från dagens knappt två terawattimmar till 30 före år 2020 – som grund till att rösta mot ser jag faktiskt som riktigt illa eftersom det målet är av populistisk karaktär. Målet är framtaget som ett av Centerpartiets starkaste frågor och ända sedan de övergav sin tidigare kärnkraftslinje har det pratats om att få fram alternativ och stänga kärnkraftverk vid givna datum. Som alla vet har ingenting hänt och alla slutdatum har hela tiden ändrats. Jag menar att det nu gällande målen är resultatet av Centerpartiets dåliga samvete och önskan att snabbt rentvå sig och ett försök att återupprätta en delvis förlorad heder. Det har fått till följd att målen är alldeles för högt satta och kunskapen kring forskning och teknik är inte tillräckligt bra uppbyggd för att den ska gå att använda i den utsträckning som behövs. Dagens finansieringssystem är endast baserat på att nå målen i utsatt tid och inte för att få den bästa tekniken all garantera en hållbar vindkraft. Regelverken är också eftersatta och likt regeringens sjukförsäkring används reglerna av beslutande instanser ibland bristfälligt vilket får till följd att helt oskyldiga kommer i kläm. Här är Hishult utanför Laholm ett bra exempel.

Niclas skriver också:

Vad som även är anmärkningsvärt är hur förespråkarna till revideringen pratar om oljud, men det finns ett regelverk för detta på att ljud ifrån vindkraft inte får överstiga 40 decibel vid tomtgräns (motsvarar ljudet av ett modernt kylskåp).

Det är precis det regelverket som är bristfälligt bland annat genom att det ger entreprenörerna möjlighet att själv utföra mätningarna och ibland dessutom på motorer av annan sort och storlek än de som senare uppförs och det utan att någon griper in.

Vidare skriver han:

Att vi då skulle stödja en motion om en reviderad vindkraftsplan till en kostnad av ca 550.000 kronor och beräknad fördröjning av cirka 12 månader känns inte som en ansvarsfull politik med skattebetalarnas pengar.

I ett sammanhang där flera boende riskerar att förlora både värden på egendomar och ibland även få fysiska problem ser jag inte 550.000kr eller 12 månaders fördröjning som oansvarigt. Snarare tyder det på sunt förnuft.

Vad som jag sedan kan tycka än mer anmärkningsvärt är Miljöpartiets vilja till att stödja en reviderad vindkraftsplan. Miljöpartiet vill ju öka vindkraftsproduktionen mer än vad Alliansregeringen vill, och göra 100% förnybart. Men det kanske inte gäller Miljöpartiet i Hylte som tycktes vilja gå varsamt fram…

Jag tror snarare att Miljöpartiet värdesätter alla miljöaspekter och inte bara vilket sätt som elen produceras på utan kanske även folkhälsan. Som Jan Troell och Lars Jonsson skrev i DN Debatt runt årsskiftet kommer vi att påverkas av vindkraftverken även om vi inte bor i direkt närhet av dem på grund av biologiska funktioner.

Jag är inte motståndare till vindkraften men på sättet som den nuvarande planen beskriver kommer inte utbyggnaden att resultera i något bra. Det finns utrymme för alldeles för  stora vinster hos entreprenörerna till alldeles för lite ansvar. Boende som drabbas av för dåligt regelverk eller felaktigt användande lämnas i sticket och är näst intill rättslösa.

Snälla, låt det inte utvecklas till ännu en sjukförsäkrings- eller fas3-skandal, Gör något nu.

En kommentar till “Liberalerna i Hylte röstar mot på lösa grunder”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.