Värmen är inte mitt fel!

Det finns de som hävdar att vi inte har någon global uppvärmning, att människan inte har del i den temperaturökning som sker, utan att det är helt naturliga orsaker. För mig är det egoistiskt och inte hållbart.

Faktum kvarstår att sedan 1880 och fram till mitten av 00-talet ökade jordens medeltemperatur med 1˚C och 7 av de varmaste åren var under de senaste 9 åren. Korrelationen finns där. Kausaliteten är lite mer tveksam.

Bild: DonkeyHotey/Creative Commons

Konsekvenserna är bland annat att glaciärisarna smälter, spannmålsskördar minskar eller stannar av helt, vattentemperaturer stiger och fiskar får svårt att fortplanta sig i floderna, stormar blir kraftigare, precis som skogsbränder, det snöar mindre (glaciärer byggs inte upp igen) och regnar mer (översvämningar och erosion).

1˚C högre temperatur kan minska skördarna av majs, vete och ris med upp till 10% och 2˚C med mellan 35-60%. Detta till följd av växternas egna skyddsmekanismer mot värme och torka men också pollinerarnas minskade aktivitet.

Detta låter inte särskilt bra med tanke på att ”overshoot day” i år var redan i mitten av augusti.

Alla stora floder utnyttjas för bevattning av flera miljarder människor runt om i världen. Ganges i Indien och Bangladesh drygt 400M människor, Gula floden och Yangtze i Kina mer än 500M, Indus i Indien och Pakistan 200M, Brahmaputra i Bangladeshm Mekongfloden påverkar Kambodja, Laos, Thailand och Vietnam.

Mount Kenya har tappat 7 av sina 18 glaciärer och gjort flera lokala floder till torra säsongsfloder och gjort att över 2M människor hamnar i konflikt om vatten under torrperioderna.

Perus huvudstad Lima hamnar i akut vattenbrist om Andernas glaciärer smälter bort.

Coloradofloden rinner uppe Klippiga bergen och tillsammans med flöden från Sierra Nevada bevattnar den Kalifornien och delar av världen frukt- och grönsaksproduktion.

Jag vet inte hur ni känner, men är det inte dags att sluta chansa och fundera på hur vi kan hjälpa till att fixa det här?

Halmstadborna slänger väldigt mycket skräp jämfört med andra hallänningar och svenskar. Ska vi verkligen behöva göra det?
Kan vi se till att inte ta bilen överallt utan cykla eller åka kollektivt istället, även om det blir lite krångligt?


Källa: Plan B 3.0 – Lester R Brown (Earth Policy Insitute)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.