Våren är här. Äntligen. Eller?

Idag har det varit en fantastisk dag vädermässigt. 11 grader och klarblå himmel. Fåglarna kvittrar och blommorna börjar så smått att blomma. Det är underbart.

Samtidigt befinner vi oss mitt i årsmötessäsongen. Det stora flertalet föreningar ska förändras styrelsemässigt och det är ständigt ett slit att hitta bra representanter för varje förenings. Den här veckan har Åleds GF såväl som Enslövs Samhällsförening årsmöte och det är ännu inte riktigt säkert att styrelserna blir fulltaliga. Frågan är vad det kommer att innebära för samhällets framtid.

Själv sitter jag med i styrelsen för Åleds Väg- och Samfällighetsförening och har gjort så sen den återstartades 2008. Innan dess sköttes hela föreningen av Bo Bäck som efter en lång tid till slut beslutade sig för att det fick vara nog och meddelade Länsstyrelsen att föreningen skulle bli utan styrelse. Detta gjorde att Länsstyrelsen tillsatte en syssloman vars enda uppgift var att se till att föreningen fick en fungerande styrelse igen. Detta kostade 1100kr per timme exklusive moms och meddelades i ett massutskick. Jag ville veta vad det var för hutlösheter som pågick och gick på det annonserade informationsmötet och på den vägen är det.

Efter ett första år som styrelsesuppleant har jag innehaft posten som sekreterare och de övriga ledamöterna i styrelsen har varit desamma med undantag av en suppleant som har bytts ut. Samtliga ledamöter i styrelsen börjar tröttna på sina uppdrag och vi ser helst att det sker lite förnyelse. Om inte kommer vi inom snar framtid ställa våra platser till förfogande och föreningen blir återigen vilande med samma följder som tidigare. Åleds samfällighet kommer att faktureras sysslomannaarvode. Och vi har inget val. Trots föreningsfrihet är detta ett tvång. Enligt lag är varje fastighetsägare medlem i samfälligheten vare sig de vill eller inte och det är alltså bara att gilla läget.

Så. De flesta föreningar är frivilliga men inte den här och när jag och mina styrelsekollegor inte vill  styra skutan längre kommer det drabba alla som bor inom samfälligheten.

Tänk efter och gör det rejält. Ert engagemang är för bygden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.