Alliansen bidrar till att förstöra den politiska debatten

Alliansen har varit en enhet under lång tid och det var aldrig någon tvekan om att fortsätta samarbetet över förra valet och man stod även som vinnare med 49,28% av rösterna. När jag nu sammanfattar läget efter två veckors intensivt twittrande går det inte att komma till en annan slutsats än att Alliansen bidrar till att förstöra det politiska klimatet och debatten idag. Hur då undrar ni säkert. Jag ske ge några exempel som indikerar på det.

Politisk stolthet

De senaste veckorna har vi flera gånger sett hur debattinlägg, krönikor, bloggar och tweets som har gått till hårt angrepp mot Alliansens och de enskilda partiernas politik. Det rör sig om allt från utförsäkring av sjuka till Vattenfalls fallskärmar. Det som händer i debatten är att Alliansen står i ena änden och oppositionen i andra och de försöker desperat att klara sig ur de enskilda och otrevliga situationerna. Båda sidor är till bredden fyllda med prestige och lägger för mycket energi på att hålla sina åsikter som sanna i stället för att släppa lite på stoltheten och diskutera fram vad som är bäst för samhället och dess invånare. Alliansen står hårdnackat fast vid att den nya socialförsäkringen är bra men innehåller brister som borde ses över, men inget händer. De är helt klart rädda för att sträcka ut en hand och anamma oppositionens tankar för att få till en bra lösning. Ett exempel på att mer energi läggs på att skälla på andra är en socialdemokrat som menar att Alliansens brist på agerande finansierar jobbskattaavdragen. Den typen av uttal kostar mer än det smakar och gagnar ingen annan än de redan övertygade. Det gör också att motståndet mot båda sidor ökar och föraktet mot politiker likaså.

Socialdemokraternas tillbakagång justeras med stora medel och ny partiledare och styrande skikt har tillkommit under mars månad. Senaste mätningen från Skop visar att Socialdemokraterna ökar lite grann medan Centern och Kristdemokraterna trillar under 4%-gränsen och skulle hamna utanför Riksdagen vid val idag. Att jämföra med riksdagsval är inte helt rättvist eftersom det ofta tillkommer och då ökar siffrorna för båda partierna. Centern siktar nu på ett nytt idéprogram till extrakongrssen i höst samtidigt som krav på en ny partiledare bubblar fram. Jag tro inte att det kommer att för att Centern ska mäkta med att vända uppåt från  på kräftgången.

Kompromissandets avgrund

Centerns Johan Lindander säger sanningen om Alliansarbetet:

“Vi är en del av regeringen och regeringen fattar alltid beslut i enighet. Vi måste göra kompromisser, så fungerar politiken”

Vid senaste valet fick Alliansen tillsammans dryga 49% av rösterna i riket 2010 som fördelades så här:

M 30%  (61% av Alliansen)
C 6,5%  (13%)
Fp 7%  (14%)
KD 5,5%  (11%)

Om man applicerar Lindanders uttalande på fördelningssiffrorna ovan innebär det att Centern måste kompromissa bort 87% av sina åsikter, förutsatt att de är ensamma om åsikten i Alliansen. I de frågor de har mer eller mindre gemensamma drag med andra partier minskar siffran och möjligheten till att driva igenom partiets egna åsikter ökar. De frågor det handlar om är bl.a. IPRED, FRA, PNR och datalagringsdirektivet. Piratpartiets ordförande Anna Troberg har skrivit om hur Centern snuvar väljarna på integriteskonfekten. En stor del av sympatisörerna känner sig lurade och svikna då Centern gång efter annan kompromissar i frågor som väljarna brinner för och det får till följd att stödet minskar.

Bryt alliansen nu

Det jag vill visa på är att Moderaterna har en alldeles för stor makt över Alliansen och den enda chansen Centern och de andra partierna i Alliansen har att överleva valet 2014 är att bryta upp nu och börja föra en varmare politik med vitala debatter som visar på en vilja att göra saker bättre och inte fokuserar på allianser och blockpolitik. Det gynnar ingen mer än toppen. Sätt ner foten och ta mer plats eller bryt alliansen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.