Centerpartiet i rejäl knipa – eller inte

Många tycker att Centerpartiet är otydliga eller rent av sviker sina väljare genom att kompromissa med Alliansen i allt för många frågor. Senaste i raden är den just nu pågående diskussionen om datalagringsdirektivets (DLD) vara eller inte vara.

De som vill rösta mot ett införande hävdar bland annat att Centerpartiet sviker sina väljare och medlemmar genom att gå emot ett stämmobeslut medan en majoritet av Centerpartiets riksdagsmän säger sig inte kunna rösta nej på grund av tvingande EU-direktiv och Allianslojalitet med mera.

Frågan är faktiskt inte helt enkel.

Hur är frågan hanterad tidigare? Vad röstades det om i riksdagen från början och vad gäller egentligen nu? Behövs det egentligen en motion för att komma ur det rådande läget?

Vad innebär egentligen ett nej? Kommer verkligen Alliansen att spricka? Kommer EU se Sverige som en riktig bråkstake och straffa oss hårt?

Vilket är egentligen det bästa sättet för Centerpartiet att agera på utifrån dessa frågor och hur kommer väljarna och medlemmarna reagera? Om väljarna och medlemmarna har svar på en uppsättning frågor som inte innehålla hela sanningen utan bara en delmängd av den, vad kommer det få för konsekvenser för partiet?

Med den kunskap jag har i ämnet i skrivande stund tycker jag att samtliga Centerpartister i riksdagen ska rösta mot ett införande av DLD i morgon, oavsett om det går emot övriga Alliansen eller ej, oavsett om det går emot EU-kraven eller ej. Det här handlar om att verkligen följa en av de absolut viktigaste frågorna i partiets historia. Det gäller att inte svika det fåtal väljare och medlemmar som är kvar. Det handlar om att behålla medlemmarna i CUF. Det handlar om partiets överlevnad.

Som sagt, de frågor jag har svar på är förmodligen bara en delmängd av de som beskriver sanningen, men jag har ändå en åsikt. Återstår att se om den är nära sanningen eller inte.

Läs även HAX, Anna Troberg, Ola Johansson, Mikael Persson, Staffan Danielsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.