Chili con Carne es de Asu

Här följer då Asus ultimata, världskända chilirecept!

Ändra gärna kryddsammansättningen om det blir för starkt (gärna innan ni lagar maten), recepten är baserade på att de som äter det inte har tillgång till några smaklökar över huvud taget.

Ingredienser

800-1000 g nötkött med mycket trådar (fransyska, ytterlår)
3 st
lökar av mellanstorlek
3 msk
ister, olja eller smör.
1 st
ljus öl, gärna mexikansk.
1 st
buljongtärning oxbuljong (standard eller mörk)
1 msk
  chilipulver
3 tsk
  cayennepeppar
5 st
  vitlöksklyftor, skivade
2 tsk
  torkad Oregano
4-6 st
  krossade piri-piri
2 brk
  krossade tomater
3 msk
  tomatpuré
7 st
  soltorkade tomater (torkade), strimlade
2 brk
  bönor av valfri sort, gärna borlotti eller svarta bönor
1 stor brk eller 400 g
  champinjoner i skivor

Tillvägagångssätt

Skär nötköttet i kuber på ca 2 cm, hacka lökarna grovt.
Fräs kött och lök i en tjockbottnad gryta (gärna av gjutjärn) med lock, som räcker för att hålla hela satsen chili.
När köttet fått en stekyta så häll i ölen och sänk värmen.
När ölen slutat skumma tillsätt buljongtärning, chilipeppar, Oregano, Piri – Piri och vitlök.
Häll i en burk krossade tomater, rör om och lägg på locket.
Sjud i 1 ½ timme.

Tillsätt den andra burken krossade tomater, tomatpuré och soltorkade tomater.
Sjud i ytterligare ½ timme eller tills köttet lätt faller isär.
Smaka av kryddningen och häll i mer kryddor om nödvändigt.
Ta upp köttet och strimla/mosa det med två gafflar, lägg sedan tillbaka det i grytan och tillsätt bönor och champinjoner.
Sjud utan lock tills konsistensen blir bra.
Smaka av och servera.

Bra tillbehör

Ris, Vitt bröd (eller majsbröd), creme fraiche.
Ett kraftigt rött vin eller mexikansk öl.

¡Buena suerte!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.